Reisinformatie

Meenemen

Makkelijke kleding. T-shirts en (afrits-)broeken. Neem een (sport-)tas mee in plaats van een harde koffer. Er is gelegenheid om in Arusha, Marangu, Bagamoyo en Zanzibar kleding te laten wassen. In West Tanzania kan dat in Mbeya en Kigoma.

Denk verder aan:
  • Dagrugzak
  • Slaapzak
  • Verrekijker
  • Petje of sjaal en zonnebril
  • Zonnebrandmiddel
  • Anti-muggenmiddel met DEETl
  • Fotomateriaal (neem ook voldoende accu's/batterijen mee; je kunt niet in alle accommodaties opladen!)
  • Zwembroek, bikini en omslagdoek voor Zanzibar
  • Wandelschoenen, slippers en makkelijke schoenen voor in de auto en op Zanzibar
  • Fleecetrui en windjack
  • Zaklantaarn en reservebatterijen
  • Medicijnen (zie: gezondheid)
  • Kopie van je paspoort, je ticket en je verzekeringsbewijs

Terug naar boventerug naar boven

Aantal deelnemers

Brendafrica kiest voor reizen in kleine groepen van max. 12 personen.

Terug naar boventerug naar boven

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Tanzania en Kenia moet je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkeer geldig zijn. Je hebt ook een visum nodig. Een visum voor Tanzania kost $ 50; je betaalt contant in US dollars bij aankomst op het vliegveld. Je wordt op het vliegveld verzocht een formulier in te vullen met persoonlijke gegevens en de naam van het hotel waar je verblijft. Als je dit lastig vindt kun je ook in Nederland het visum aanvragen. Zie voor voorwaarden, kosten en adressen www.visumdienst.nl of bel met de Visumdienst Rotterdam 010-4049047. Voor België neem je contact op met het visumbureau in Brussel 02-7700771 Belangrijk te weten: Zanzibar heeft een eigen immigratiedienst, er is paspoort- en bagagecontrole.

Terug naar boventerug naar boven

Klimaat | beste reistijd

Tanzania is een groot land, het klimaat is heel verschillend. Noord-, Midden-, Oost- Tanzania en Zanzibar hebben een korte regentijd in november en een lange periode van regen van maart tot en met mei. Het stortregent niet elke dag; vaak een paar uur per dag en dan weer dagen niets. Arusha is warm overdag en koel ’s nachts. Dit geldt ook voor het centrum van Kenia. Dar es Salaam en Zanzibar zijn warm evenals de kust van Kenia, Mombassa en Lamu met temperaturen van 25-35 graden Celcius. De beste tijd om te reizen is tussen juni en oktober; de droge periode december, januari en februari. Ben je echter gek op bloemen, groen en vlinders dan is maart tot en met juni een goede periode, het kan echter betekenen dat je soms vast komt te zitten in de modder…maar er zijn weinig andere toeristen.

Echter het klimaat verandert ook in Oost Afrika. De Indische Oceaan wordt warmer, de zee heeft b.v. hele stukken van het Nungwi strand in het Noorden van Zanzibar weggeslagen. Soms valt er geen drup regen en soms te veel van het goede.

Terug naar boventerug naar boven

Zwaarte van de reis

Beschreven reizen zijn avontuurlijke reizen, niet altijd makkelijk; een reis voor de echte genieter van het Afrikaans reizen, die het niet erg vindt om het Nederlandse comfort tijdelijk in te ruilen. De reisroute is afwisselend, de wegen tot aan Ngorongoro-krater zijn goed geasfalteerd, daarna begint het echte safari rijden met stof, kuilen en gaten.

Wandelingen in Arusha, Karatu en Marangu zijn goed te doen voor iemand met een normale conditie, het is wel af en toe heuvelachtig. De dagwandeling op de Kilimanjaro is zwaarder maar zo mooi dat je veel van het uitzicht kunt genieten en ondertussen uit kunt hijgen! Inclusief rustpauzes wandel je in 5 uur heen en terug. In West Tanzania kan het zoeken naar de chimpansees vermoeiend zijn. Je wandelt soms 3 uur om ze te vinden, wegen zijn niet vlak en met regen soms glad. Een goede conditie is fijn maar niet noodzakelijk.

Houdt er rekening mee dat de uitgebreide reisbeschrijving weliswaar zo volledig mogelijk is, maar dat de reis misschien niet helemaal overeenkomt met de beschrijving. De weg kan ineens onbegaanbaar zijn door klimatologische omstandigheden, een boot kan veel later aankomen dan gepland, een binnenlandse vlucht die vervalt, een hotel dat overboekt blijkt... Dit soort zaken kan SOMS voorkomen. Als het al gebeurd dan is het vrijwel altijd overmacht en heeft het te maken met het gebied waar we rondreizen, de avontuurlijke aard van de reis en het karakter van Oost Afrika.

Humor, incasseringsvermogen en flexibiliteit zijn eigenschappen waarmee je tijdens de rezen een heel eind mee komt. Genieten, ook van tegenslag, zorgt voor die onvergetelijke vakantie!

Terug naar boventerug naar boven

Accommodaties

Accommodaties in overleg. Bij de keuze voor een kampeer safari maakt Brendafrica gebruik van goede tenten. De tenten hebben een ingang met muggennet, neem geen extra muggennet mee. Verder verblijf je in eenvoudige, schone hotels met klamboe of ventilator, kamers met eigen douche en toilet. Handdoeken zijn aanwezig. Personen die graag een eigen kamer willen, betalen een eenpersoons toeslag.

Terug naar boventerug naar boven

Vervoer

We maken gebruik van fourwheeldrives, taxi’s en het openbaar vervoer. Verder privé busjes, boten,ferry, watertaxi’s en rondom Zanzibar de dhow, een traditionele zeilboot. Naar keuze binnenlandse vluchten.

Terug naar boventerug naar boven

Maaltijden

Afhankelijk van het reisplan zijn maaltijden wel of niet inbegrepen bij de reissom. Tijdens het kamperen wordt er gekookt door een kok. Deze maaltijden zijn inbegrepen in de reissom. Vegetariërs of mensen met een dieet melden hun speciale wensen bij de kok.

Terug naar boventerug naar boven

Eetcultuur

Tanzania kent geen eetcultuur in de zin van uitvoerige gesprekken tijdens het eten en langdurig tafelen. Men eet en direct erna wordt er afgeruimd. Dit in verband met de hygiëne; er zijn gewoonweg te veel vliegen om met het bord op tafel nog te kletsen. Zanzibar heeft speciale gerechten zoals Pilau of Biriani met vlees, vis, kip of groente: het proberen waard!

Vegetarisch eten vind je niet vaak, maar kan wel zeker bij het Indiase gedeelte van de bevolking. Wees echter niet verbaasd wanneer je kip op je bord krijgt, want dat wordt niet als vlees gezien. Er is altijd groente, maar weinig.

Tot slot, ruiken aan het eten wordt als een belediging gezien; je zou willen ruiken of het eten niet bedorven is...

Terug naar boventerug naar boven

Fooien

Fooien zijn een belangrijk onderdeel van het inkomen binnen het toerisme in Oost Afrika. Het is gebruikelijk om na afloop van een excursie, verblijf of reis, de chauffeurs, gidsen, eventuele koks en hotelpersoneel een fooi te geven. Tijdens de safari hanteren we als richtlijn voor elke chauffeur en kok $ 15 fooi van de groep per dag. Richtlijn voor kleine diensten in het hotel: $ 1 per persoon. Gidsen: $ 5 per dagdeel.

Terug naar boventerug naar boven

Geld

De valuta van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling en in Kenia de Keniaanse shilling. Je kunt contant euro’s meenemen en die wisselen. Euro’s als betaalmiddel worden niet geaccepteerd, US dollars wel. Mocht je dollars meenemen en willen wisselen voor shillings dan krijg je een betere koers voor de $ 100 en $ 50 biljetten, kleine biljetten van $ 20, $ 10, $ 5 en $ 1 brengen minder shillings op!

Traveler cheques zijn moeilijk in te wisselen. Geldautomaten vind je nu in alle steden. Neem altijd wat extra euro’s of dollars mee voor het geval de geldautomaat niet werkt.

Bijna alle excursies worden in dollars benoemd maar kunnen ook in shillings betaald worden, met uitzondering van de entree en gidsen van de Nationale Parken. Dollars voor de gids en nationale parken gaan naar de overheid! Creditcard kan je soms gebruiken b.v. bij duikscholen op Zanzibar.

Terug naar boventerug naar boven

Veiligheid

Oost Afrika is veilig zolang je voorzorgsmaatregelen neemt. Loop daarom niet met je hele bezit op straat, verdeel het over verschillende plekken. Let op je tas, laat die niet slingeren. Draag geen goud, laat je dure horloge thuis, loop niet opzichtig met fototassen en gebruik een moneybelt voor je papieren en geld, het liefst onder je kleren.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk, dus laat papieren en geld nooit in de auto liggen. Zorg dat je op een andere plek een kopie van paspoort, verzekering en vliegticket bewaart. Het is handig om kleine biljetten in je zak te hebben zodat je niet bij elke kleine betaling je moneybelt onder je kleren vandaan hoeft te halen!

Terug naar boventerug naar boven

Gezondheid

Zorg dat je niet oververmoeid op vakantie gaat: dat leidt vaak tot de bekende reizigersziekte diarree en misselijkheid. Mocht je dit niet kunnen vermijden neem jezelf dan in acht en rust de eerste dag uit.

Zorg voor de nodige inentingen, de GG&GD zal je advies geven. Doe dit minimaal 6 weken voor vertrek. Vraag ook naar malaria profylaxe; Oost Afrika is niet malaria vrij.

Het is belangrijk om bij zonsondergang -de tijd dat de muggen toeslaan- een shirt met lange mouwen aan te trekken, sokken, en een lange broek. Zoveel mogelijk bedekken is beter dan bloot en wanneer je tegen zonsondergang buiten zit, smeer je dan in met een anti-muggenmiddel dat DEET bevat! ’s Nachts maak je gebruik van de klamboe.

Het is beter voedsel gekookt, gebraden en heet te eten. Fruit kan altijd als je het maar zelf schilt en wast met schoon (bron)water uit flessen. Salades en ijs zijn niet aan te raden. Water drink je uit flessen bronwater. Regelmatig handen wassen niet vergeten!

In de meeste steden is er bij calamiteiten een privé kliniek te vinden met goede verzorging en kennis. Neem geen naalden mee, dit is niet nodig, de gewone eerste hulpspullen zijn voldoende. Een middel tegen diarree, ORS en je eventuele eigen medicijnen zijn aan te raden. Geef de reisbegeleiding, gids of chauffeur informatie als er speciale problemen zijn met je gezondheid.

Terug naar boventerug naar boven

Fotograferen en filmen

Tanzanianen houden er niet van om zomaar op de foto of film gezet te worden. Pas als er echt contact is gemaakt lukt dat soms, stel je daar op in. Maak zeker geen foto’s of filmopnamen van grensovergangen, politie en soldaten. Dieren en natuur kun je volop filmen en fotograferen. De Masaai of Samburu bezoeken we in hun dorp, daar mag je fotograferen, dat is bij de prijs inbegrepen. Toeristisch? Ja, dat wel, maar erg goed georganiseerd. Het geld wordt b.v. gebruikt voor alle Masaai in Ngorongoro Conservation Area, voor water en voedsel in droge tijden en voor medicijnen.

Voltage: de hotels in Tanzania hebben een voltage van 220 volt, vraag de chauffeur/gids/ reisbegeleiding hoe je makkelijk je twee poot stekker in een driepootstekker kunt stoppen en hoef je geen wereldstekker mee te nemen. Opladen van apparatuur kan alleen in hotels.

Terug naar boventerug naar boven

Taal

In Kenia en Tanzania spreekt men Engels en Swahili. In het Westen van Tanzania en overal op het platteland spreekt men beperkt Engels. Een begroeting in Swahili wordt op prijs gesteld en opent de poorten tot contact. Swahili spreekt men vaak in de gebiedende wijs. Voel het dan ook niet meteen als macho gedrag wanneer je een opdracht krijgt!

Koop een goed reisboek met daarin de standaard begroetingen in Swahili en koop meteen een goede kaart zodat je de reis bewust meemaakt.

Terug naar boventerug naar boven

Tijd

In Swahili begint men na zonsopgang te tellen, dat betekent dat 7 uur ‘s morgens "onze tijd" in het Swahili 1 uur is, 8 uur is dan 2 uur enz. Er is een verschil van 6 uur met de door ons benoemde tijd. Dit geeft nogal eens misverstanden. Spreek je af om 2 uur dan denken wij 14.00 uur ’s middags maar men bedoelt 8 uur ‘s morgens! Vraag dan ook altijd of men Swahili tijd of Engelse tijd bedoelt!

Terug naar boventerug naar boven

Kleding

In Oost Afrika wordt het niet op prijs gesteld wanneer je je al te bloot kleedt. Op Zanzibar, waar het grootste gedeelte van de bevolking moslim, is wordt bloot niet op prijs gesteld. Op de stranden kun je zonnen in bikini, maar niet topless. Wandelen over het strand doe je echter niet in bikini, gebruik b.v. een omslagdoek. Een lange, korte broek voor vrouwen en mannen is okay in de stad. Een sjaal om je schouders doet wonderen. Overigens zal niemand je op kleding of uiterlijk aanspreken, daar is men veel te beleefd en aardig voor!

Terug naar boventerug naar boven

Afval

Brendafrica wil geen vuil achterlaten. Lege batterijen neem je weer terug naar Nederland. In de nationale parken laten we zelfs geen eierschillen of bananenschillen achter! Geniet van Kenia,Tanzania en Zanzibar en laat alleen je voetsporen achter.

Terug naar boventerug naar boven

Safari regels

Dieren niet voeren, geen broodkruimels aan vogels op de parkeerplaatsen bij het hek van een nationaal park. We verstoren de natuur zo min mogelijk en laten dieren met rust en maken geen geluiden om de aandacht te trekken! Hoe enthousiast je ook bent het gaat vooral om het genieten in stilte! Tijdens onze zoektocht naar de dieren in de parken kun je op de banken staan, de Landcruiser/Landrover heeft een open dak. Maar natuurlijk niet met schoenen aan, niet op de leuningen en niet tijdens het rijden op het dak zitten. De parkwachten geven voor op het dak zitten hoge boetes die niet bij de reissom zijn inbegrepen! We vermelden dit omdat de chauffeurs vaak te beleefd zijn, bezoekers graag ter wille zijn en het moeilijk vinden iets te verbieden.

Eenmaal een dier gevonden wordt de motor afgezet waarna je kunt genieten van het uitzicht en de natuurgeluiden.

Terug naar boventerug naar boven

Verkopers

Er zullen verkopers op je afkomen. Vaak verkopen de jongens leuke souvenirs, voor hen de enige mogelijkheid om wat te verdienen. Heb je er geen zin in, knoop dan toch even een praatje met ze aan en blijf lachen, want boos worden betekent gezichtsverlies. Ben je geïnteresseerd, onderhandel dan wel, verkopers vragen vaak drie keer de prijs van wat het waard is! Bedenk wat het JOU waard is.

Terug naar boventerug naar boven

Natuurgidsen

  • Fieldguide to African Wildlife - National Audubon Society - Peter Alden. ISBN 0-679-43234-5
  • Birds of East Africa - Collins Fieldguide
  • Mammals of East Africa - Collins Fieldguide

Terug naar boventerug naar boven
2024 Brendafrica.com