Flash plugin niet geinstalleerd.


Wanneer je deze tekst ziet, is er waarschijnlijk geen Flash Player geinstalleerd op je computer.

Klik hier om naar de Adobe website te gaan, waar je de plugin kunt downloaden.
Over Brenda

Mijn hele leven wilde ik naar Afrika

Van Utrecht naar Tanzania
Op vakantie ging ik in Europa, maar in Afrika wilde ik ooit nog eens wonen.
Ik werkte als manager in het buurt-maatschappelijk werk in Utrecht. Hulpverlening aan mensen met een laag inkomen en weinig scholing, voor Nederlanders en medelanders. Toen mijn twee kinderen de deur uitgingen dacht ik weer aan Afrika en ging ik ook de deur uit. Juist in die periode - zoals dat gaat - viel er een brochure in de brievenbus met een aanbod voor een post-hbo cursus om in de tropen te werken.

Precies iets voor mij! Ik leerde van alles over leven in de tropen: hoe bouw ik een oven, koken op zonne-energie, landbouw en veel over ‘enge’ ziektes. Mijn medecursisten en ik leerden de vrijwilligersorganisaties kennen. Iedereen hield zich bezig met ontwikkelingswerk en noodhulp. Ik solliciteerde in Londen bij de VSO, een Engelse overheidsorganisatie die toendertijd 100 vrijwilligers per jaar aanleverde in functies in het onderwijs, gezondheidszorg en opbouwwerk, o.a in Tanzania. Ik vertrok in 1995 voor de VSO naar Afrika.

Regenachtige start in Mahenge- Zuid Tanzania
Geen e-mail, geen telefoon. ‘Moeder op avontuur’. Mijn dochter schreef al snel dat ze beter in haar dagboek kon schrijven want die brieven deden er 2-3 weken over. Ik heb nog bandopnames van de regenperiode in Tanzania: donderend geweld, regen op golfplaat, je kon jezelf niet horen denken, maar schrijven ging prima… tot je zere ogen kreeg van die olielamp.
Als vrijwilliger werd ik twee jaar uitgezonden tegen iets meer dan een lokaal salaris, 300 gulden per maand. Je kreeg een huis van het dorp waar je werkte en als je geluk had een motorfiets om je te verplaatsen. Bijna twee jaar werkte ik als community development adviser en woonde in Mahenge: in het zuiden van Tanzania tegen het Selous National Park aan, in het district Ulanga, in de regio Morogoro.
In het dorp was ik de enige blanke, er was geen stromend water en elektriciteit. Er waren tien telefoons in het dorp. De operator moest je oproepen door aan een telefoon te draaien.

Mahenge is nu nog hetzelfde. Het ligt nog steeds in niemandsland tussen de Mahenge Mountains. Prachtige vergezichten en natuur. Geen Tanzaniaan gaat er naar toe als hij niet wordt gestuurd. De minister van wegenbouw die ik ooit in Ifakara tegenkwam, vroeg me wat ik daar deed, want hij vond Mahenge het einde van de wereld . Natuurlijk is dat zo als je geen wegen daar naar toe aanlegt.
Tijdens het werken daar kwam ik veel te weten over de werkwijze van  overheidsinstellingen op dorps-, regionaal- en nationaal niveau in Tanzania.

Vrouwenwerk in Ulanga
Mijn taak was de vrouwengroepen in Ulanga in kaart brengen en vrouwenbedrijfjes advies geven op het gebied van management, boekhouding en administratie. Daar is niet veel van terecht gekomen. Ik heb wel heel veel van de Tanzaniaanse dorpsvrouwen geleerd. In principe was het enige probleem voor hen dat ze geen toegang hadden tot financiën en geen wegen om hun producten over te vervoeren. Ulanga is een gebied zonder goede wegen gelegen aan het Selous NP met veel wilde dieren. Ik heb heel wat afgelift in auto’s van de overheid om dorpen en de vrouwengroepen daar te kunnen bezoeken.
Wat zeg je als Nederlandse tegen een groep die klaagt dat de nijlpaarden hun oogst opeten of tegen een groep van 120 vrouwen, die allemaal eigenaar van hetzelfde hotel zijn en die vragen waarom ze geen winst maken? Uiteindelijk bouwde ik samen met een groep een vrouwenhuis met geld van de Britisch High Commission. In dat huis konden ze hun naaimachines neerzetten, er waren kamers om de oogst in op te slaan en waar de algemene dorpsvergaderingen gehouden werden. De vrouwen bakten de stenen zelf als eigen bijdrage voor hun huis, de rest van het geld werd gebruikt voor de timmermannen en materialen.
Het was alleen al een avontuur om die materialen te kopen in Morogoro: zes uur rijden van Mahenge en met de pont over de Kilombero river, onderhandelen in de winkels, op de gekochte spullen letten en weer 6 uur terug reizen.

Verliefd op Tanzania
Ik genoot van Tanzania: van de mensen en van de uitdagingen die het gewone leven heeft. Ik was verliefd op Tanzania daar wilde ik blijven maar mijn project was afgelopen. Wat zou ik dan gaan doen? Reizen? Tussen het werken door heb ik heel Tanzania en doorkruist met lokaal vervoer. Tanzania is veilig en iedereen praat met je.
Op een dag viel mijn oog op een advertentie van Summum Reizen in de Volkskrant: reisbegeleidster gevraagd in Tanzania. Dat was de oplossing in Tanzania zijn en toch wat levensonderhoud verdienen.
Zes jaar lang ben ik reisbegeleidster geweest voor Summum: zeker 65 groepen  begeleid  in Tanzania en Kenia; op die manier bouwde ik een groot netwerk op van betrouwbare contactpersonen.

Brendafrica travels geboren

In 2002 ben ik op Zanzibar gaan wonen daar ontmoette ik in 2003 Mr Ire Apewe, tourguide en ervaren dhow-zeiler. Zijn dhow-ervaring sloot goed aan bij mijn idee om met mijn groepen van Bagamoyo naar Zanzibar te zeilen. Tot vandaag de dag werken werken we met veel plezier samen op Zanzibar. Brendafrica travels ontstond en werd in 2005 geregistreerd bij de kamer van koophandel in Utrecht.

We werken nu alweer 10 jaar samen met 4-6 vaste safari chauffeurs/gidsen in Noord- en Zuid -Tanzania; allen zelfstandige ondernemers. De Kilimanjaro en andere wandeltochten zijn in handen van Mohamed Iddi en zijn team van goede gidsen en koks. Met mijn vriend Jeremiah in Nairobi organiseren we de planning en uitvoering van reizen en safaris in Kenia. Brendafrica is de spin in het web die alle ondernemers verbind.

Van Tanzania naar Utrecht

Sinds de laatste twee jaar woon ik in twee werelden, weer in Utrecht waar ik mijn toekomstige reizigers ontmoet en vertel over alle leuke dingen die je kunt doen in Oost Afrika. En verder 3-6 maanden per jaar in Tanzania, met Ire op Zanzibar waar ik je na de safari ontmoet

Van Brendafrica travels naar Brand-Africa Travels?

Terug naar boventerug naar boven